Alapszabadság, pótszabadság, betegszabadság, minden egész és tört évre értelmezve – nem csoda, ha nem vagy teljesen tisztában azzal, mikor mi, és milyen feltételek mellett jár. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy tájékozott lehess. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogyan kezeled szabadnapjaidat. 

Bár a fizetett éves szabadság kiszámításának alapvető szabályai nem módosultak 2023-ban, a mai napig számos munkavállaló nem ismeri a pontos részleteket, ráadásul az online elérhető különféle szabadság kalkulátor alkalmazások sem válaszolnak meg minden kérdést. Sokak számára újdonság például az, hogy az alapszabadság bizonyos hányadát a munkáltató adja ki akkor, amikor az neki megfelel. Ha te is meglepődtél, ez a cikk neked szól, úgyhogy fogjunk is hozzá! 

 

Az ökölszabály

A rendes fizetett szabadság Magyarországon alapszabadságból, illetve különböző jogcímeken ehhez hozzáadódó munkakörrel járó vagy szociális pótszabadságokból áll. Alapesetben a szabadság életkor alapján folyamatosan nő, de, mint mindig, vannak kivételek. 

Hazánkban a Munka Törvénykönyve tartalmazza a pontos normákat. Ezek szerint idén, minden teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak alanyi jogon 20 nap alapszabadság jár. Persze, csak annak, aki egész évben dolgozik. Azokra, akiknek munkaviszonya az év során – akár csak egy rövid időre is – megszűnik, az úgynevezett arányosítási szabály vonatkozik, vagyis csak munkával töltött időért arányosan járó napok illetik meg. 

 

A különböző pótszabadságok

A legfontosabbak az életkor előrehaladtával járó, extra napok. Ezekért nem kell külön tenned semmit, ahogy idősödsz, úgy kapod automatikusan a plusz szabadnapokat. Huszonöt éves kortól +1, majd 3 évenként további +1 nap jár, egészen 45 éves korig – ott eléred a maximumot, nyugdíjas korodig ennyiből gazdálkodhatsz minden évben. Ez még azonban csak a kezdet, nézzük, milyen pótszabadság típusok vannak:

- különböző szülői szabadságok, az alábbi jogcímeken:
kis gyereket nevelő szülői státusz: összesen 44 nap a gyerek 3 éves koráig,
16 évesnél fiatalabb gyerekek száma szerint: 2, 4 illetve 7 nap,
fogyatékkal élő gyerekek esetén: gyerekenként 2 nap,
apaszabadság gyerek születésekor: 10 nap,

- legalább 50%-os egészségkárosodás: 5 nap,

- 18 év alatti munkavállaló: 5 nap,

- állandó jelleggel föld alatt való munkavégzés esetén: 5 nap,

- ionizáló sugárzású munkahelyen való munkavégzés esetén: 5 nap,

- gondozói státusz esetén: 5 nap.

A szülési szabadság időtartama 168 nap, amelyet az anya egyhuzamban tud kivenni, és alatta nem folytathat semmilyen pénzkereső tevékenységet. Ha te is babát vársz, érdemes tisztában lenned azzal, hogy a szülési szabadság a várható szülés időpontja előtti 28. naptól már megkezdhető, így, ha nem szeretnél, vagy nem tudsz, a terhesség 9. hónapjában nem kell dolgoznod. 

 

A szabadságok kivétele

A törvény pontosan előírja, mikor és hogyan férhetsz hozzá szabadnapjaidhoz. Fontos, hogy az előírásokat a munkaadóknak is tiszteletben kell tartania: senki nem hozhat létre olyan munkahelyi szabályokat, amelyek csorbítják a Munka Törvénykönyve által garantált munkavállalói jogokat. 

Az összes szabadságodból alkalmazottként te 7 nappal rendelkezhetsz szabadon, a többit munkáltatód jelölheti ki számodra. Jogodban áll évente egyszer összefüggő, 14 napos szabadságot kivenni (itt a munkaszüneti napokat is számoljuk, tehát két hétről beszélünk), ám a te felelősséged a kivenni szánt napok számáról és idejéről minimum 15 nappal előre tájékoztatni felettesedet. A munkaviszony megszűnése esetén a munkavállaló kérheti az arányos szabadnapok pénzben történő megváltását – más esetben erre nincs mód, vagyis nem kérhetsz fizetséget bennragadt szabadnapjaid után.

Fontos változás lépett életbe e téren 2023. január 1-én: az új szabályozás értelmében a munkáltató nyomós indokkal megtagadhatja szabadság kiadását, annak idejét áthelyezheti, vagy meg is szakíthatja. Ez a munkavállalónak természetesen nem kedvez, de sajnos nem tehetsz ellene.