Egy fogas kérdés, amellyel minden álláskereső találkozik. Mivel itthon a legtöbb munkahelyen nem transzparensek a bérek, és a hétköznapi beszélgetésekben is ritkán téma a konkrét kereset, más eszközökhöz kell nyúlnod, hogy felbecsüld készségeid, szakmai múltad, tapasztalatod alapján milyen sávot jelölhetsz meg a következő állás megpályázásakor. Segítünk pár profi tippel!

A mai kiélezett, gyorsan változó munkaerőpiacon igazán nem mindegy, milyen bérigényt támasztasz leendő munkáltatód felé. Megélhetési költségeidtől az ágazat és a cég gazdasági helyzetén át az aktuális trendekig számtalan faktor játszik szerepet abban, a szóban forgó pozíciót milyen juttatási csomaggal tudod elfogadni – illetve a másik oldalon, milyet tudnak neked érte felajánlani. Legyél akár tapasztalt szakember vagy frissen végzett junior, tudnod kell, hova nyúlj, amikor saját értékedet becsülöd meg. Mutatunk több irányt, merre indulj, ha viszonyítási alapot keresel. 

 

Szerezz információt a fizetésmérővel!

Hogyan? Hiszen a cikk elején épp azt állítottuk, hogy ez nem közszájon forgó téma! Ez igaz, azonban rendelkezésedre áll egy remek lehetőség, amivel rálátást szerezhetsz a hasonló tudással rendelkező, hasonló feladatkört ellátó kollégáid bérsávjaira. Ez pedig nem más, mint a fizetés kalkulátor. A munkahelyeink.hu honlapján található, ingyenesen használható eszköz a hazai munkavállalók béreivel veti össze a tiédet. Ráadásul a felület nem a cégek , hanem az alkalmazottak önbevallásait összesítő adatbázisból dolgozik, így a lehető leghitelesebb adatokat kapod.

Tegyél egy próbát: nyisd meg a Munkahelyink weboldalát, jelentkezz be, és add meg a legalapvetőbb adatokat, amiket a rendszer kér (jelenlegi pozíciód, ágazatod, tapasztalatod, stb.), és már meg is kapod az eredményt. A könnyen értelmezhető ábrákból megtudod, aktuális béred hol helyezkedik el a skálán az átlaghoz képest, mi a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetés. Lejjebb görgetve iparág és szakterület szerinti besorolást is találsz, így valóban átfogó képet kapsz.

Nem éppen egy magyarországi bérszámítás kalkulátor, de ha megnézed az olyan platformokat, mint a Glassdoor, a Payscale és a LinkedIn Salary Insights, nemzetközi kitekintést is szerezhetsz. 

 

Bérszámítás máshogy: kutasd fel az iparági trendeket

Használd az online forrásokat! A többféle jövedelem kalkulátor mellett szánj időt arra is, hogy átnézed a szóban forgó szerepkörre érvényes piaci árakat és a szakterületedre jellemző trendeket. Álláshirdetésekben, szakmai kerekasztal beszélgetéseken, fórumokon, rendezvényeken gyakran esik szó ezekről a kérdésekről, így ha szemfüles vagy, értékes információkat gyűjthetsz össze. 

Ezzel a technikával nem csak azt tudhatod meg, munkakörödre nagyságrendileg milyen bér a reális, hanem azt is, a munkáltatók éppen milyen készségeket, képességeket, szakmai kvalitásokat hajlandóak jobban megfizetni. 

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Kérj visszajelzést, tanácsot 

Munkaerőpiaci értékednek meghatározásakor kiváló irány, ha kikéred mentoraid, kollégáid, hozzád hasonló állásokat betöltő barátaid és ismerőseid véleményét. Oszd meg velük karriertörekvéseidet, szakmai céljaidat, valamint bérigényedet. Ha sikerül szóra bírni őket, meglátásaik friss perspektívát adhatnak a te értékedről, ráadásul hasznos útmutatást nyújthatnak a munkaerőpiacon való sikeres eligazodáshoz.

Ezekkel a kollégákkal, mentorokkal beszéld át azt is, te mit tettél le az asztalra az elmúlt években. Tekintsétek át az általad elért, kézzelfogható eredményeket, mint például a megtermelt bevétel, a befejezett projektek vagy a korábbi szerepköreid során elért költségmegtakarítások, haszonnövekedések. Amikor csak lehetséges, számszerűsítsd hozzájárulásaidat. Eredményeid bemutatásával te is jobban látod majd, milyen hozzáadott értéked volt korábbi állásaidban, beszélgetőtársaid pedig jobban tudják árnyalni véleményüket a jövőbeli fizetésedet illetően. 

 

Profihoz méltóan a bértárgyaláson

Ha már túl vagy az elsőkörös állásinterjún, esetleg a próbafeladaton is, és a HR-es behív egy konkrét bértárgyalásra, életbevágó, hogy felkészülten érkezz. Ez részben azt jelenti, hogy elvégezted a fenti pontokat, és van egy reális elképzelésed majdani fizetési sávodról, ám ennél többről van szó.

Tisztázd magadban, mi az a határ, ami alá még egy igen vonzó pozíció miatt sem mennél. Ezzel megelőzheted a helyszínen való hosszas, kínos gondolkodást, elkerülheted a határozatlanság látszatát. Készülj fel arra, hogyan és miként szeretnél rugalmas lenni. Ha ugyanis a felajánlott munkabér nem éri el a célszámodat, még nincs minden veszve! Kérdezz rá az egyéb juttatásokra, melyekkel a cég kompenzálhatja az alacsonyabb bért. Ehhez persze tudnod kell, mit vagy hajlandó elfogadni. Önkéntes nyugdíjpénztár? Benzinköltség térítés? SZÉP kártya? Egy jól csengő tanulmányi szerződés? Csak rajtad áll – legyen stabil elképzelésed, és vázold is fel a beszélgetés során.