Akár életed első felvételi beszélgetésén, akár a sokaik alkalommal találkozol az elsőre meghökkentő kérdéssel, ha szeretnéd megszerezni a meghirdetett pozíciót, elengedhetetlen, hogy frappáns válasszal tudj előállni. Bár szakmai kvalitásaidnál nem feltétlenül fontosabb, szabadidődben mozizol-e vagy sportolni jársz, a HR specialisták nem véletlenül hozzák fel a témát.

A kiélezett munkaerőpiaci versenyben, illetve a csapatmunka legtöbb ágazatban meredeken emelkedő fontossága mellett érthetően értékelődik fel az alkalmazottak személyisége, egymáshoz való kompatibilitása, a vállalati kultúrába való beilleszthetőségük. Hiszen eredményesen, zökkenőmentesen, hosszútávon olyan szakemberekből álló team-ek tudnak együtt dolgozni, ahol működik a munkahelyi kémia. Egy-egy jelentkező személyiségének feltérképezéséhez pedig kiváló alkalom a hobbikról való rövid, kötetlennek tűnő beszélgetés.

 

Ezt mind elárulja rólad válaszod

Egy tapasztalt HR-es fontos következtetéseket tud levonni szabadidős tevekénységeidből. Kiderül számára − de legalábbis megerősíti, vagy épp, hogy árnyalja a rólad az interjú során már kialakult képet −, introvertált vagy extrovertált vagy-e, keresed-e mások társaságát vagy inkább magányosan töltődsz, teret kap-e életedben a kreativitás, folyamatosan fejleszted-e a hobbi gyakorlásához szükséges készségeidet, képességeidet. Elválik az is, érdeklődési köröd széles-e, foglalkoztat-e a téged körülvevő világ, szakmai karriereden kívül is kitűzöl-e célokat.

Mindebből pedig kirajzolódsz te, mint potenciális munkaerő. Csapatban, új helyzetekben, még nem tapasztalt problémával találkozva miként viselkedsz, mennyire vagy kitartó, terhelhető, kreatív vagy éppen következetes. Elképzelhető-e, hogy bizonyos idő elteltével egy kisebb-nagyobb csapatot rád bízzanak, illetve az is meglátszik, hosszútávon számíthatnak-e rád. Ugye, mennyi minden, kiemelt fontosságú információ derül ki egy ártatlannak, szinte mellékesnek tűnő kérdésből?

 

A helyes válasz

Kulcsra kész, mindenkinek minden helyzetben hibátlanul alkalmazható választ még a munkahelyeink.hu sokat látott csapata sem tud megfogalmazni. Hogy is tudna, hiszen ahány pozíció, vállalat, jelentkező, HR-es vagy menedzser, annyi egyedi eset. Néhány tippet azonban adhatunk, amiket megfogadva, még a mindent eldöntő állásinterjú előtt megfogalmazhatod a te legjobb válaszodat.

- Mindenekelőtt tartsd észben, hogy a felvételi beszélgetés még mindig zajlik. Bár a kemény szakmai kérdések után úgy tűnik, a hobbikkal békés vizekre eveztetek, még nem dőlhetsz hátra, nem mindegy, mit és hogyan mondasz. Légy résen, ne hagyd, hogy lankadjon figyelmed!

- Mivel már tudod, az interjút vezető személy legfontosabb jellemvonásaidat próbálja feltérképezni, olyan tevékenységeket sorolj fel, melyből kiderül, szeretsz és tudsz másokkal együttműködni, könnyen megtalálod a közös hangot, aktív vagy, és vannak céljaid.

- Hazudni tilos! Csak rosszul jöhetsz ki abból, ha valaki másnak állítod be magadat. Ne próbálj egy ideál bőrébe bújni: lehet ugyan, hogy megkapod a szóban forgó állást, ám jó eséllyel már a próbaidő alatt kiderül majd, valami nincs rendben.

- Próbálj a pozícióval járó feladatkörhöz valamelyest kapcsolódó tevékenységet felhozni. Ha a BKKhoz jelentkezel, nem kell beblöffölnöd, hogy legszívesebben menetrendeket magolsz be, ám ha például egy sportszergyártónál felvételizel, egy vagy két kedvenc sportágadat mindenképp emeld ki.

Persze nem elég, ha csak egy felsorolással készülsz. Szerencsés, ha pár mondatban ki tudod fejteni, melyik tevékenységet miért szereted. Mondd el, hol látsz el esetleg vezetői feladatokat, milyen területen értél el kimagasló eredményt, miből mit tanultál, vagy mit szeretnél elsajátítani.

Légy őszinte, összeszedett és hiteles − ha eddig ügyesen vetted az akadályokat, nem a hobbikon fogsz elbukni!