A jelenlegi helyzetben, egyre több munkáltató dönt úgy, hogy otthoni munkavégzést tesz lehetővé – adott esetben, rendel el - a munkavállalók számára, a vírus terjedésének megakadályozása és a szervezet vagy cég működőképességének megőrzése érdekében. Azonban, látni kell azt, hogy a távmunkának/home-office vannak egyes hátrányai is, például a személyes kommunikáció hiánya, különféle juttatások vagy kényelmi funkciók elmaradása, tea, kávé és gyümölcsök az irodai konyhában, szünet(relax)szoba, fitneszterem és egyéb megszokott elemei a hagyományos szék vagy telephelyi munkahelynek. Egyelőre, úgy látszik, hogy az otthoni illetve távmunkavégzésre hosszú távon kell berendezkednünk, és ha a munkáltatók meg akarják tartani, sőt bevonzani a legjobb új munkavállaló jelölteket, akkor fontolóra kell venniük néhány vonzó juttatási csomag biztosítását a távolról dolgozó munkavállalók számára.

 

A járvány miatt, egész országok vonultak karanténba vagy rendeltek el rendhagyó biztonsági intézkedéseket és szabályokat, ami hátráltatta társadalmunk normális, megszokott rendben történő működését, ennek összes hátrányos következményével együtt.

 

Mivel a társadalmi távolságtartás és az elszigetelés az egyedüli bizonyítottan hatékony eszköz ennek a helyzetnek a leküzdésére, mindannyian a saját otthonunkban rekedtünk előzőleg vagy vagyunk még mindig/újra. Mint ilyen, a távmunka napjainkban is a legmegfelelőbb megoldás, bár egyensúlyborulást és konfliktust okozhat a munkavállalók személyes és szakmai élete között, mivel a kettő határai mintha összemosódnának. Figyelembe véve a mindennapi valóságot, amiben élünk, a távoli munkavégzésben dolgozó alkalmazottak rendelkezésére kell bocsátani tényleges, kifejezetten erre a helyzetre és körülményekre létrehozott juttatási, motiválási csomagokat.

 

Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogyan tarthatjuk meg elégedettnek, motiváltnak és hatékonynak munkavállalóinkat otthon, a legmegfelelőbb juttatási csomagok által, melyeket minden olyan alkalmazott esetében bevethet, aki otthonról vagy más távolsági pontról dolgozik.

 

Megjegyzés:

Felismerve a távmunka egyre növekvő térhódítását és szükségességét a jelenlegi körülmények közepette, a kormány és a törvényhozás pontosította ennek kereteit (47/2020-as kormányrendelet). A cél az, hogy olyan feltételrendszert kell biztosítani törvényi úton, a távmunkában illetve az otthonról tevékenykedő munkavállalók és azok munkáltatói számára, melyek vonzóvá teszik a munkavégzés ezen módját, konkrét, pénzügyileg előnyös megoldások lehetőségeinek rendelkezésre állásával. További ösztönző intézkedések kidolgozása folyamatban van.

 

Milyen juttatásokat kínáljon a távolról dolgozó munkavállalóinak?

Noha a munkavállalói juttatási csomagok és rendszerek állandóan napirenden lévő kérdések, az ilyen programok megtervezése a távolról dolgozó alkalmazottak számára, nem egyszerű feladat. A távmunka alapvetően más, mint az irodai munka, és más kritikus elemeket hordoz, melyeket a munkáltatóknak figyelembe kell venniük a célirányosan erre a körülményekre kidolgozandó juttatási és ösztönzési tervek elkészítésekor, például: kielégítő munkakörülmények, szükséges infrastruktúra, állandó kommunikáció, egészségbiztosítás stb.

 

1. Biztosítási tervek támogatása

A mostani, bizonytalansággal teli életkörülményeink - melyekben élni kényszerülünk - kezelésére, egy biztonsági terv megléte mindenki számára egyik legfőbb prioritássá vált; egy olyan feltételrendszer kialakítása, ami pénzügyi biztonságérzetet nyújt minden kellemetlen és előre nem látható esemény ellen. A munkaadóknak kifejezetten javasolt figyelembe venni ezt a természetes igényt is, mikor juttatási rendszereiket dolgozzák ki távoli munkavégzésben dolgozó munkatársaik számára.

A távmunkavállaló biztonsági terveihez nyújtott támogatás sokféle lehet, például életbiztosítás, egészségbiztosítás, rokkantsági biztosítás, vagyonbiztosítás stb. A munkáltatóknak lehetőségük van, hogy a vállalati csomagokat (corporate package) kínáló biztosítótársaságoktól jobb feltételeket és árakat kapjanak és közvetítsenek ki alkalmazottaik számára.

 

2. Az otthoni munkakörnyezet támogatása

Minden alkalmazott arra törekszik, hogy a lehető legkényelmesebb környezetben dolgozzon, legyen szó akár az irodáról, akár arról a helyről, ahonnan távolról dolgozik. Amennyiben hozzáférésük van az összes, a tevékenységük végzéséhez szükséges eszközhöz, az alkalmazottak sokkal motiváltabbak, felelősségteljesebbek és termelékenységük magas szinten állandósodik.

Ennek megfelelően, támogathatja alkalmazottait azáltal, hogy különféle munkaanyagokat, hardverelemeket biztosít számukra és egyéb erőforrásokkal látja el őket, melyekre szükségük lehet a munkaterület otthoni berendezéséhez.

Előbbieken túl, munkájuk javítása érdekében fontolóra veheti a felmerült kiadások megtérítését (wi-fi csatlakozási és havi díjak és hálózati eszközök, infrastrukturális elemek, csatlakozó és egyéb kábelek, íróasztal és szék stb.).

 

3. Rugalmas munkaidő

A hagyományos irodai munkavégzés jellegzetes szabálya, hogy a munkaidő reggel 9 és 18 óra között van. Távmunka esetén, ezt a programot általában befolyásolja az alkalmazottak magánélete. Emellett, azon helyzet következtében, hogy az otthoni munkaterület most sok mindenki számára elérhetővé vált, hajlamossá tesz bennünket, a szokványos munkaidőt jóval meghaladó munkahelyi kapcsolatot fenntartani. A távmunkában vagy home-officeban alkalmazottak számára tehát fontos előny az, hogy szabadabban rendelkezhetnek munkaidejükkel, egy rugalmasabb munkarend keretében.

Engedje meg munkatársainak, hogy hozzanak létre egy számukra leginkább megfelelő munkaprogramot.

Az emberek hatékonysága változó, eltérő a nap különböző szakaszaiban. A rugalmas munkaprogram segít a halogatás jelenség leküzdésében - ez a távmunka gyakori velejárója. Ajánlott olvasmány:

 

4. Képzési és fejlesztési lehetőségek

A képzések és a, valamilyen új ismeretek elsajátításának lehetősége, mindig is az ajánlott juttatások legkedveltebb elemei közé tartoztak. Napjainkban, az alkalmazottak még inkább érdekeltek az új technológiák elsajátításában, folyamatosan fejlesztik képességeiket és szakmai ismereteiket.

Jelen helyzetben, az online tanfolyamok általános és könnyű elérhetősége ezeket a képzéseket bárki számára sokkal hozzáférhetőbbé tette, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

Ezért, a távmunkát végző alkalmazottak ösztönző csomagjának részét képezheti a prémium szintű online tanfolyamokhoz való hozzáférés, bármilyen őket érdeklő témában.

 

5. Az egészség és a jóllét előnyei

A munkavállalói juttatási csomag kidolgozására vonatkozó kezdeményezés nem lenne teljes, az egészség és a jóllét kérdéseinek érintése nélkül. Az egészséges alkalmazott, minden sikeres vállalat alapköve. Tehát, mivel alkalmazottai már most elszigetelten dolgoznak, az egészséges életmód fenntartása még fontosabbá válik annak érdekében, hogy fizikailag és szellemileg is fittek maradjanak.

Egy wellness platform (lásd vállalati wellbeing és egészségprogramok) létrehozása, segít alkalmazottai fitt és aktív formájának megőrzésében, minden nap különféle egészségügyi feladatokat vagy "küldetéseket" hozzájuk rendelve.

 


6. Fizetett szünetek és szabadság

Ki nem szeret szabadságon lenni? Akár egy olyan apróság is, hogy pénteken szabadnapot veszel ki, hogy otthon maradhass és kikapcsolódj a munkából, a tökéletes « elmenekülés » eseménye lehet, még a távolról dolgozó alkalmazott számára is. Az esetek többségében, a távalkalmazottak jellemzően több órát töltenek munkában, mint amikor előre meghatározott munkarend szerint dolgoztak az irodában. Az az alkalmazott, aki időnként szabadságra megy és így jellemzően kipihent, egy motivált és hatékony munkavállaló marad.

Győződj meg arról, hogy a távmunkában alkalmazottaknak lehetősége van szabira menni és szünetet tartani, hogy frissen és munkára készen térhessenek vissza dolgozni.

 

7. Különböző előfizetések, utalványok és akciók

Mivel a távmunkában alkalmazottak nem kommunikálnak közvetlenül kollégáikkal, kimaradnak a munkahelyi csapatszórakozásokból vagy váratlan kiruccanásokról egy sörre vagy dumapartira, ezért más módon kell kompenzálnia őket.

 

A különféle szórakoztató felületekre történő előfizetésük, tökéletes lehetőség lehet számukra a kikapcsolódásra, a motiváció fenntartására és a munkahelyi jó hangulat megőrzésére. Ezek a juttatások lehetnek magazin-előfizetések, streaming-előfizetések, például Netflix, HBO Go stb., vagy utalványok és promóciók különböző partnerüzletekhez, melyek vállalati programcsomagokat kínálnak. Nem csoda, ha egy, naponta bent az irodában dolgozó alkalmazott, inkább fogja úgy érezni, hogy a vállalat « erős magjának » része, mint a távmunkában dolgozó alkalmazottja a cégnek. Azoknak, akik naponta az irodában vannak, lehetőségük van ott lenni a benti rendezvényeken, születésnapokon, különleges alkalmakon stb. Így, létrejöhet az elkülönülési érzés jelensége, ami egy olyan negatív élmény, amit feltétlenül meg kell próbálnia elkerülni, a távmunkában dolgozók jólérzésének elősegítése, megtartása érdekében. Megfelelő eszköz lehetne az, ha videokonferencia és webes szeminárium segítségével bevonnák őket az ilyen eseményekbe, esetleg egy csokor virágot vagy tortát eljuttatnának lakhelyükre például születésnapjuk vagy más jeles esemény alkalmából. Ezek olyan apró figyelmességek, melyek igencsak meghatározhatják a cég általánosan jellemző hangulatát, sajátságos belső kultúráját.

 

Az előbbiekben, csak néhány javaslatot mutattunk be a távmunkában dolgozó alkalmazottak motiválási és juttatási programjainak elemeihez Mindazonáltal, a legbiztosabb módja annak, hogy kiderítsék, pontosan mire van szükségük és mit kedvelnének az érintettek, valószínűleg egy belső felmérő-kutatás volna.

 

Jelen esetben, egy célirányos felmérés a távmunkások igényeinek és gondjainak megértése érdekében segítene leginkább. Az elvárásaik és problémáik feltárása, segítségedre lesz egy valóban hatékony és jól összeállított juttatási csomag megtervezésében.

 

A 2020-as év, egy kihívásokkal teli és nehéz évnek bizonyult mindenki számára, úgy szakmai téren, mint magánéletünkben. A világjárvány kapcsán a vállalatok a munkaerőpiacon is küzdenek a talpon maradásáért, a távmunka pedig jelentős változásokat eredményezett minden szervezet stratégiájában és üzleti terveiben.

Az otthonról dolgozó emberek sokkal bizonytalanabbnak érzik munkahelyük megtartásának esélyeit, és ez károsan hat motiváltsági szintjükre és termelékenységükre. Ezért, annak érdekében, hogy biztonságban és jól érezzék magukat munkavégzésük során, fontos, hogy a munkáltatók célirányos és specifikus juttatási és ösztönzési terveket dolgozzanak ki a távmunkában dolgozó munkavállalóik számára.