Karriered építésében, szakmai fejlődésedben megkerülhetetlen faktor felettesed vezetési stílusa. Jó esetben kellő teret ad munkádhoz, izgalmas kihívások elé állít, elmondhatod véleményedet, meghallgatja érveidet, általában véve egy motiváló környezetben dolgozhatsz. Rossz esetben egész más a helyzet: bizonyos vezetők emberként, de szakértőként is igen megkeseríthetik az életedet. Nézzük meg, milyen típusokat tart számon a HR tudomány, és milyen jelekre kell figyelned. 


A vezető személyisége (stílusa, jelleme, elvei, munkamódszerei) számtalan alapvető fontosságú dolgot meghatározz. A cég hatékonyságát, a vállalati kultúrát, a feladatleosztást, az irodai mindennapokat. Bár tény, hogy ahány munkavállaló, annyiféle alkalmazkodóképesség és komfortzóna, vannak olyan felettesek, akikkel hosszú távon nem igen lehet sikeresen együtt dolgozni. Ilyen lehet például az autokrata vezető. Egy vagy két állásinterjú alkalmával még nem törvényszerű, hogy kiszúrod a felkiáltójeleket, de ne aggódj! Segítünk, így a háromhónapos (közigazgatásban akár hathónapos) próbaidő végére már tisztán láthatsz.

A humánerőforrás szakirodalmában több csoportosítás létezik, ám a legszélesebb körben elismert és használt tipológia Kurt Lewin amerikai-német pszichológus nevéhez kötődik, akit a mai napig a társadalmi pszichológia atyjaként emlegetnek. A Lewin vezetési stílusok a következők: autokrata, demokrata és Laisser-Faire. Nézzük meg közelebbről, melyik mit jelent, illetve mit mérlegelj, ha egy ilyen vagy olyan felettessel találkozol.


A demokratikus vezető

Igazi csapatjátékos, aki irányítja embereit, de nem dominálja le őket. Meghallgatja, és döntéshozatalkor számba is veszi kollégáinak véleményét, törekszik a konszenzusra, fontos számára a jó hangulat, a kölcsönös megbecsülés, a közösség. Szem előtt tartja beosztottjai szakmai fejlődését és céljait, a felsővezetés felé képviseli (szükség esetén megvédi) csapatát. Mivel egyenragú félként tekint munkatársaikra, gyakran és szívesen vesz részt a közös ötletelésekben, ő maga is beleáll a munkába, ha úgy alakul. 

Mivel fontos neki az egyetértés, hajlamos bizonyos döntéseket nehezebben meghozni, elengedhetetlen számára, hogy ismerje csapata véleményét. Válsághelyzetben, amikor hirtelen, határozott irányításra van szükség, ez lépéshátrányt eredményezhet. 

 

Friss információk az interjúkról

Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Pozitív tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.
Semleges tapasztalat
Nem érkezett ajánlat
2024. 04. 30.


Az autokrata vezető

Kiadja a feladatot, és elvárja a teljesítést – javaslatok, ellenvélemények, kérdések nélkül. Az ilyen felettest jól ismerheted a filmekből: probléma esetén szikrát szór a szeme, mindent erőből, tekintélyből igyekszik megoldani. Válságkezeléskor ez igen hatékony stílus, ha a szóban forgó vezető felméri és valóban átlátja a helyzetet, majd a megfelelő döntéseket hozza. Ezzel együtt a mindennapokban az autokrata vezető jellemzői gátolják a kreativitást, aláássák a morált, és nagyban rontják a munkatársak elégedettségét, hiszen ők nem megbecsült szakértőnek, hanem csak egy újabb fogaskeréknek érzik magukat a szervezetben.  

Ha igényled a szabadságot, az ötletelést, ha fontos számodra, hogy elmondhasd véleményedet, jól gondold meg, akarsz-e, tudsz-e autokrata vezető alatt dolgozni. A hangsúly ugyanis is itt az „alatt” szón van: mindig ő lesz a főnök, akinek a szava szent – te végrehajtani fogsz, az ő elképzelése szerint.


Laisser-Fair vezető

A vezetői típusok közül ez a csoport – a demokratikushoz hasonlóan – a lehető legnagyobb szabadságot adja beosztottjainak. Lefekteti az irányokat, vázolja a stratégiát, a fő ütemtervet, de utána hagyja érvényesülni a csapatát. Ő nem fogja az órát nézni, hogy mikor érsz be és meddig ülsz a gép előtt: a Laisser-Fair vezető számára az a fontos, hogy a munka el legyen végezve. Fontos azonban kiemelni, hogy mindezt azért is teszi, hogy neki a megvalósítással ne kelljen foglalkoznia. Megteremti az ideális munkakörülményeket, de őt jellemzően csak a végeredmény érdekli. 

Kreatív szakmákban ez a vezetői stílus egy összeszokott, ütőképes csapatnak valóságos szárnyakat ad, ám ha egy-két kolléga nem elég felkészült, vagy túlságosan szétszórt, az széteső munkamenetekhez, csúszásokhoz, hatékonytalan működéshez vezethet. Pályakezdőknek nem ez a legjobb tanulópálya tehát: ha még hiányzik a tapasztalat és a szakmai önbizalom, akkor erősebb kézre, stabil hátországra van szükség. 


Vezetők a valóságban

Ne feledd: a fenti tipológia soha nem vegytiszta formában van jelen. Ez egy tudományos besorolás, ám az emberek ennél összetettebbek. Egyes vezetőkben keveredhet (a leggyakrabban keveredik is) két, vagy akár mindhárom típus. Azt javasoljuk, hogy a próbaidő alatt, miközben beletanulsz új munkakörödbe, figyeld felettesedet is, és mérd fel, őt hova sorolnád. Így tisztábban láthatsz, és eldöntheted, hosszú távon eredményesen tudtok-e majd együtt dolgozni.