Az utóbbi években sokat emelkedett a magyar álláskeresők által készített életrajzok átlagos színvonala. Típushibák azért a mai napig tetten érhetők, melyeket a profi HR-esek azonnal kiszúrnak. Hogy ne ess ki még az első kör előtt a felvételi folyamatból, összegyűjtöttük az öt legjellemzőbb bakit, így te sikeresen elkerülheted őket. CV írásra fel!

 

Ha átböngészted már a munkahelyeink.hu oldalt, az aktuális álláshirdetéseken és az interjúkon részt vett jelentkezők kincset érő értékelésein túl biztosan megtaláltad ingyenes, online szakmai életrajz generátor felületünket. Itt négy professzionális, szakértők által a legújabb trendeknek megfelelően előkészített sablont találsz, melyek közül kedvedre választhatsz. Tapasztalataid, előmeneteled, készségeid szerint, sőt, szakmád esetleges speciális elvárásainak megfelelően dönthetsz az egyszerű, szakmai, strukturált vagy kompakt CV mellett.

Ezeket használva felépítésében, tartalmában így igazán minőségi anyagot készíthetsz, amit büszkén vállalhatsz bármilyen cég, vállalat előtt. Vannak azonban olyan, kitöltésből eredő rossz gyakorlatok, amikről érdemes külön is pár szót ejteni. Jöjjön hát az öt tipikus hiba, amit fontos, hogy elkerülj!

 

1. Túl kevés, túl sok vagy túl személyes adat

A szakmai életrajz első elengedhetetlen része a rólad szóló információk megadása, és már itt könnyű hibát ejteni. Teljes nevedet használd, kerüld a beceneveket, hiszen ez egy szakmai anyag. Telefonszámod helyességét többször is ellenőrizd. Bár tinédzserként szinte mindenki őrült, vicces email címeket használ, álláskeresőként semmiképp hivatkozz pl. jedylovag42-vel kezdődő elérhetőségre. Készíts egy új fiókot neveddel! Teljes lakcímedet nem kötelező leírnod, de a város, a kerület megadása a minimum. Családi állapotod a magánügyed, illetve blogodat, Facebook oldaladat is kizárólag akkor sorold fel, ha azon szelfik helyett szakmai tartalmakat osztasz meg.

 

2. Képesítések, szakmai tapasztalatok pontos részletei

Ha pályakezdő vagy, szakmai életrajzodba nyugodtan kerülhet némileg részletesebb információ az egyetemi, középiskolai tanulmányaidról (ilyenek a kutatási területek, a szakdolgozati témák, a legfontosabb tantárgyak), ám többéves tapasztalattal rendelkező szakemberként ezeket már hagyd el. A végzettség pontos megfogalmazása viszont mindenkire vonatkozik. A diploma vagy képesítés típusának egyértelműnek kell lennie, hiszen ez fontos tájékozódási pont a kiválasztási folyamatban.

Ugyanez vonatkozik előző munkahelyeiden (gyakorlataidon) megszerzett tapasztalataidra. Emeld ki mindig a legfontosabbakat, majd válogasd le őket relevancia szempontjából. Célod nem a regényírás, hanem hogy életrajzod mutassa, a szóban forgó pozícióra miért vagy te a legalkalmasabb jelölt.

 

3. Konzerv kompetenciák helyett

Szakmai és/vagy személyes készségeid megadásánál kerüld a közhelyeket! Próbálj meg sablonok helyett eredeti, rád valóban jellemző felsorolást összeállítani, hiszen nem arra törekszel, hogy a századik, egy kaptafára készült jelentkező legyél, hanem azok közül egy, akin megakad a felvételiztető szeme. Ha ez így misztikusan hangzik, közelítsd meg a feladatot az áhított pozíció irányából. Gondold végig, mi kell ahhoz, hogy az elvárásoknak maradéktalanul megfelelhess, majd válogasd le azokat a jellemzőket, amik rád valóban igazak.

 

4. Helyesírási hibák és nyelvtan

Bizony, bizony! Amilyen banális, annyira sokan felejtik el az alapos ellenőrzést, pedig igencsak kellemetlen ilyen mulasztást ejteni álláskeresőként. Ha elkészültél CV-del és motivációs leveleddel, feltétlenül mutasd meg őket legalább egy ismerősödnek, akinek adsz a véleményére. Tartalmi következetlenségekre, hiányokra is rámutathat, illetve ő, friss szemmel, jó eséllyel kiszúrja az elütéseket, elírásokat is. Legyél igényes szakmai életrajzodra, ahogyan munkádra is az vagy!

 

5. A beküldendő fájlok

Segíts a felvételi folyamatot menedzselőnek, és nevezd el egyértelműen a szakmai életrajzodat, motivációs leveledet vagy más csatolmányodat! Írd ki a neved, a pozíciót és a fájl tartalmát, hogy a sok-sok jelentkező számtalan anyagában téged bármikor, könnyen és gyorsan megtaláljon.

Végezetül egy extra tipp: semmit ne nyújts be szöveges fájlként! Nem profi, sőt, egyeseket meg is mosolyogtathat, ha .doc kiterjesztést látnak. Mentsd át PDF-be anyagaidat, és add le őket időben!