Mit tartalmazzon a CV, mit ne? Milyen hosszú legyen a dokumentum, milyen betűtípust és fotót válasszunk, milyen mintát használjunk? Életbevágó kérdések, hiszen álláskereséskor a profi, tűpontos szakmai életrajz fontosságát nem lehet alábecsülni. Tarts velünk, elmondjuk, 2023-ban mi felel meg a trendeknek, mire reagálnak legjobban a HR-esek és a munkáltatók!

Előre szólunk, ez egy hangzatos clickbait cím volt – nincs olyan, hogy „titok”. Minimum többesszámot kellene használni, ám mivel nincs lakat vagy védett jelszó, ami az álláskeresőket elválasztja az információtól, az sem lenne igaz. Szerencsére! Aki tehát veszi a fáradtságot, és az elégségessel nem megelégedve utánajár, mit kell tennie azért, hogy anyaga kiemelkedjen a jelentkezők tömegéből, minden választ megtalálhat. 

Az önéletrajz készítés komoly dolog, így mi sem viccelünk vele. Inkább összegyűjtöttünk több tudnivalót, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a következő álompozíciót igazán ütős anyaggal pályázhasd meg. 


Forma és külalak

Muszáj ezzel kezdenünk, hiszen amikor motivációs leveleddel kísért rezümédet kézhez kapja a kiválasztást végző személy, az első pillantás döntő lehet. Ha ugyanis egy kaotikus, tarka-barka, ömlesztett szövegmassza látható a papíron, a CV máris a „nem” oszlopba kerül.

Mivel nincsenek mindenkire nézve kötelező, elvárt formák, a munkahelyeink.hu csapatával kidolgoztunk négy modern, trendi, tetszetős és megfelelően tagolt sablont, amit te is bátran használhatsz. Valamennyi önéletrajz minta megbízható, ráadásul a CV-k kitöltése és használata teljesen ingyenes! Pályakezdőknek a sima és a kompakt, több év tapasztalattal rendelkező álláskeresők vagy karrierváltók számára pedig a szakmai és a strukturált elnevezésű változat lehet ideális, de nyugodtan nézd végig őket, és válassz ízlésed szerint. 

A megfelelő sablon használatával már ki is küszöbölhetsz több, kinézetet érintő, tipikus hibát. Fontos ugyanis, hogy kerüld a két árnyalatnál többet tartalmazó megoldásokat, betűtípus fronton pedig a Comic Sans MS-t és régi, avítt, komolytalannak ható társait. Hossz tekintetében mi azt valljuk, lehetőség szerint férj bele egy, maximum két oldalba. Az Europass önéletrajz maradjon azokra az esetekre, ahol azt a munkáltató külön kéri. Maradj összeszedett és fókuszált, hogy anyagodat biztosan elolvassák!

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

Tartalom

A szakmai önéletrajz nem regény, de nem is kell, hogy unalmas, száraz felsorolás legyen. Személyes adataidon túl helyet kell, hogy kapjanak tanulmányaid, illetve eddigi karriered – vagyis minden, ami azt húzza alá, a meghirdetett állásra te vagy az egyik legjobb jelölt. Előbbi esetében emelj ki a pozíció szempontjából releváns műhelymunkát vagy versenyeredményt, utóbbinál pedig térj ki röviden a következőkre:

- cég és beosztás megnevezése,

- legfontosabb feladatok és felelősségi területek,

- a pozíció betöltésekor magadra szedett tudás, készségek, képességek,

- szakmai sikerek, elért eredmények.


A szöveg stílusa legyen formális, kerüld a túlzott szakzsargont, de ne is bagatellizálj, ne használj szleng kifejezéseket. Egybekezdéses összefoglalót vagy szakmai célt csak akkor fogalmazz meg, ha klisémentes, eredeti mondanivalód van – ellenkező esetben az izzadtságszagú mondatok csak foglalják az értékes helyet. Apropó: ugye azt ki sem kell emelnünk, hogy kizárólag igaz állításokat célszerű tenned? Az online életrajz sablon ugyan nem ellenőrzi a beírtak helyességét, de hidd el nekünk, rettentő kínos, ha állásinterjún egy-egy keresztkérdéssel kiderül a csúsztatás. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetben biztosan kiesel a versenyből. 


Extrák

Személyes adataidnál szorítkozz a lényegre: név, email cím, telefonszám, LinkedIn elérésed. Lakhelyednél bőven elég a település, családi állapotod, hobbijaid, blogod vagy Instagram csatornád (hacsak nem szakmai és releváns csatornákról van szó) nem szükséges. 

Fotót nem kötelező, de érdemes használni. Tartsd szem előtt a következőket: sima, világos háttér, rendezett frizura, hölgyeknek szolid smink, visszafogott ruházat, nem hivalkodó ékszerek. A kép akkor jó, ha színhelyes és éles, ne vidd túlzásba a PhotoShop használatát. Egy kellemes, magabiztos mosoly, és már kész is vagy! 

A motivációs levél szigorú értelemben véve nem egy „extra”, hanem jelentkezési anyagod kiemelt fontosságú része. Itt most csak azért említjük meg, hogy rámutassunk: a siker érdekében minden pályázathoz külön levelet írj, ne elégedj meg egy uniformizált, jellegtelen, kereskedelemtől építőiparon át a kutatóintézetekig bárhova benyújtható klisével. Nézz körül honlapunkon, a témában számos cikkünkben találsz kapaszkodót, hogy valóban a legjobb anyagot készíthesd el. Szurkolunk!