Ha nyáron hosszabb, többhetes szabadságra szeretnék menni, mit kell tennem? Mikor jelezzem a főnökömnek? Felettesem beleszólhat, hány napot vehetek ki egyszerre? A HR munkatársak a nyári hónapokban ezekkel a kérdésekkel igen gyakran találkoznak. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogy képbe kerülj, amikor az idei nyaralást szervezed. 

Július és augusztus Magyarországon is a szabadságolásokról szól. Aki csak teheti, a Balatonpartra vagy valami egzotikus desztinációra menekül a hőség elől, és kellemesen hűvös víz mellett piheni ki az egész éves munkahelyi és magánéleti fáradalmakat. Sok munkavállaló ilyenkor kap észbe, hogy nem tudja pontosan, mik a szabadság kivételét szabályozó jogi normák, mit lehet, mit nem, hol lehet rugalmas a rendszer. Szabadság kalkulátor, illetve a munkahelyeink.hu HR-eseinek tanácsai segítenek most neked a tisztánlátásban. 

 

Dióhéjban a hazai jogszabályokról 

Minden munkavállaló tudja, hogy a szabadnapok száma az életkor előrehaladtával nő: a pályakezdők kevesebb, az idősebbek és családosok több napot tölthetnek fizetett pihenéssel. A kiindulópont mindenkinél azonos, 20 nap évente. A különbségek, vagyis az extrák ezen az alapszabadságon felül, pótszabadságok címén járnak. Ide tartozik az életkor, a gyerek(ek) nevelése, a munkavállaló esetleges megváltozott munkaképessége, illetve az egyéb, speciális munkahelyzetek után járó többféle pótszabadság.

Szabadságodat te magad is kiszámolhatod az alapszabadságra adódó életkor alapján és a gyerek(ek) után járó pótnapok, plusz az esetleges extrák összeadásával. Tarts azonban szem előtt, hogy azok a munkavállalók, akik év közben váltottak munkahelyet, csak arányosított szabadnapokkal rendelkeznek, hiszen előző állásukban kivehették az időarányosan járó szabadnapokat, vagy a munkáltató kifizette azokat.

A szabadság életkor szerint tehát nő, ahogy a család gyarapodásával is – ezekről az interneten elérhető vagy a HR-es kollégáktól elkérhető szabadság táblázat minden tudnivalót tartalmaz. Nézzük meg, mit kell tudni az egyes napok, főleg a nyári szabadság kivételéről.


Ki, mikor hány napot?

Ha azt szeretnéd megtudni, hány napot vehetsz ki te, hányad adhat ki felettesed, ne az éves szabadság mértéke felől közelíts. Attól függetlenül munkáltatód hét napot a te kérésednek megfelelően köteles kiadni, maximum két részletben. Ezen felül évente egyszer legalább 14 nap – azaz 10 munkanap – hosszúságú szabadságot kell biztosítania, azonban nem feltétlenül akkor, amikor azt te szeretnéd.

Az alapszabály egyszerű: a szabadság kivételét vagy kiadását legalább 15 nappal annak megkezdése előtt be kell jelenteni. Ha te veszed ki, neked, ha a munkáltatód írja ki, akkor őneki. A szabadság kiadásáról tehát a munkáltató rendelkezik, ám köteles egyeztetni a munkavállalóval

 

Friss értékelések

 
 

Fizetés nélküli szabadság

Vannak olyan családi krízisek, olyan különleges élethelyzetek, amikor hosszabb időre kell háttérbe szorítanod a munkavégzést – miközben aktuális állásodat sem szeretnéd elveszíteni, hiszen oda még visszatérnél. Ezekre az esetekre is van megoldás, de érdemes alaposan tájékozódnod a részleteket illetően! 

Javadalmazással nem járó szabadságot kizárólag te, a munkavállaló kérhetsz, munkáltatód arra önmaga a te kérésed nélkül nem küldhet. Ezekre a napokra, hetekre, hónapokra megszűnik biztosítási jogviszonyod, illetve a szóban forgó időszak a nyugdíjszámításnál sem lesz számba véve. 

Persze itt is vannak kivételek: pár esetben munkáltatód nem tagadhatja meg igényedet. Ide tartozik például, ha 10 évnél fiatalabb gyermekedet kell gondoznod, közeli családtagodat ápolnod, vagy ha tényleges önkéntes katonai szolgálatot teljesítesz.


Extra szabadnapok

Táblázatunkban összefoglaljuk az egységes, 20 napos alapszabadságra adódó pótszabadságokat. Mivel azonban a Munka törvénykönyvében számos kivétel és különleges feltétel szerepel, azt javasoljuk, a nyári szabadság tervezésekor mindig kérd ki a HR osztály véleményét!


 

Pótszabadság jellege

mértéke (plusz napokban számolva)

25. életévtől

1

28. életévtől 

2

31. életévtől 

3

33. életévtől 

4

35. életévtől 

5

37. életévtől 

6

39. életévtől 

7

41. életévtől 

8

43. életévtől

9

45. életévtől

10

1 gyermek után

2

2 gyermek után 

4

3 vagy több gyermek után 

7

fogyatékossággal élő gyermek esetén

2

veszélyes és mentálisan megterhelő munkákat végzőknek

5

különböző fogyatékossággal élő munkavállalóknak

5