Számos kutatás bizonyítja, hogy a rövid szünetek beiktatása nemcsak a termelékenységet és hatékonyságot, hanem általános munkahelyi jólétedet is javítja. Ha megtanulod kihasználni őket, az 5-10 perces miniszünetek, illetve az ebédidő után felfrissítve, ismét tettre készen ülhetsz vissza munkádhoz – tarts velünk, profi tippeket hoztunk! 

A nagy fordulatszámú, mindig nyüzsgő irodák sodrásában könnyen bele lehet ragadni a munkába anélkül, hogy figyelembe vennénk a rendszeres szünetek fontosságát. Sajnos sokan robotolnak órákig megszakítás nélkül, nap végén mégis úgy érzik, nem voltak elég hatékonyak. Ennek oka egyszerű: agyunk nem kizsigerelt, túlterhelt állapotban teljesít a legjobban, szüksége van kisebb szünetekre, ahol megszakítjuk a szoros koncentrációt. Nem csak az ebédszünet, hanem a 8, 10, 12 órás műszak pihenőidői is fontos „eszközök” tehát. 

Munkaközi szünet jelentheti fizikai gyakorlatok végzését, képernyőmentes perceket, szociális kapcsolatok ápolását – persze csak úgy, hogy az ne a munkavégzés rovására menjen. Az aktivitás és a pihenés közötti egyensúly megtalálása a kulcs, illetve az, hogy tezsteld, neked mi válik be leginkább. Nézzük végig, a Munkahelyeink portál szakértői miket javasolnak. 

 

Mozgás!

A munkaszünetbe való fizikai tevékenységek beépítése remek megoldás, hogy ne csak agyadat, de elgémberedett tagjaidat is életre keltsd. Ezek a gyakorlatok javíthatják a vérkeringést és enyhíthetik a stresszt, elősegítve a hatékonyságot, illetvea munkahelyi jólétet.

 

- Nyújtás az asztalnál: Szánj néhány percet karjaid, nyakad és hátad nyújtására – ehhez fel sem kell állnod. A fejkörzés, a nyújtózkodás, a vállkörzés, a csuklólazítás nem különösebben időigényes, mégis enyhítheti a feszültséget és javítja testtartásodat.

- Séta: Állj fel asztalodtól, és tegyél egy gyors kört az irodaházban vagy a közeli parkban. A friss levegő, az új környezet serkenti a vérkeringést, segít pár percre lecsendesíteni gondolataidat. Fontos, hogy tudatosítsd magadban, ez idő alatt nem a munkára koncentrálsz. 

- Mini edzések: Iktass be rövid edzéssorozatokat a szünetekbe olyan tevékenységekkel, mint az törzshajlítás, guggolás vagy kitörés. Ezek a mini gyakorlatok megemelik a pulzusszámot, növelik az energiaszintet, segítve a koncentráció megőrzését. 

 

Digitális szünetek

Ha nem vagy híve a képernyőmegvonásnak, vagy tudod, hogy agyad a mobilod, tableted segítségével tud leggyorsabban kikapcsolni, próbálj ki különböző digitális eszközöket és alkalmazásokat, hogy felpörgesd kreativitásodat, felfrissítsd gondolataidat! 

 

- Mindfulness alkalmazások: Tesztelj éber figyelem és meditációs alkalmazásokat, gyakorlatsorokat, amelyek irányított foglalkozásokat kínálnak a stressz enyhítésére, a rapid relaxációra. A videómegosztókon számtalan 5-10 perces programot találsz.

- Online játékok: Tedd kihívás elé kognitív készségeidet online rejtvényekkel, vetélkedőkkel vagy agytorna játékokkal. A szünetekben mentálisan serkentő tevékenységekben való részvétel élesíti a fókuszodat és javítja a kognitív funkciókat.

- Virtuális túrák: Tegyél egy virtuális túrát múzeumokba, galériákba vagy festői desztinációkon az íróasztalnál ülve. Az új, inspiráló környezetek felfedezése mentálisan pihentető és kreativitásra ösztönző. Válogass kedvedre a világ leghíresebb múzeumainak virtuális tárlatai közül. 

 

Friss értékelések

 

Kapcsolódj!

A digitális detox is megér egy próbát! A szünetedben szakadj el a közösségi médiától, levelezésedtől, a hírportáloktól. Telefonodat hagyd az asztalodnál, és tölts pár pihentető percet az offline világban. Ez remek alkalom arra, hogy kollégáiddal minőségi időt tölts. Beszélgessetek hobbikról, a hétvégi tervekről, könyvekről, filmekről – a munkán kívül is számos közös témátok lehet! A valódi közösség megélése nem „csak” a csapatszellemet, hanem munkahelyi jólétedet is erősíti. 

Ezt a Munka törvénykönyve lehetővé teszi számodra: az étkezési idő ledolgozása urbánus legenda! A norma szerint 6 órát meghaladó munkavégzés esetén 20 perc, 9 órát meghaladó munkavégzés esetén pedig további 25 perc munkaközi szünet jár, amelyek során te döntesz, mit csinálsz. A munkaközi szünet beleszámít a munkaidőbe? Kötelező-e a munkaközi szünet nyilvántartása? Korábbi cikkünkből kiderül!