Nyáron diákmunkásként, idénymunkásként könnyen megégetheted magad, ha nem körültekintően választasz állást. A felkapott helyek vagy népszerű feladatkörök nem mindig olyan tökéletesek, mint amilyennek esetleg messziről tűnnek. Ha júlisuban-augusztusban szeretnél pénzt keresni, és épp a kiírásokat böngészed, ezt a cikket mindenképpen olvasd el!

Szinte szállóigévé vált, hogy nyáron az egész ország kiürül, mert mindenki a Balatonon dolgozik. Bár ez azért túlzás, a magyar tenger és vonzáskörzete valóban sok munkavállalónak az elsőszámú desztináció. A fáma szerint a fizetés verhetetlen, műszak előtt és után az egész csapat a strandon lazul, móka, szabadság az egész. Bár ez a gyakorlatban nem teljességgel lehetetlen, azonban nem is túl valószínű. A munkaerőpiac, illetve maga a munka nyáron ugyanolyan kemény tud lenni, mint bármikor, ezért ahhoz, hogy jól tudj elhelyezkedni, nem kevés önismeretre, no meg alapos utánajárásra van szükséged. Ezekről korábban itt és itt írtunk már, alább pedig a legfontosabb tudnivalókat találod. 

 

A diákmunka lefontosabb szabályai 2022-ben

A jogszabály számos pontja védi a nyáron munkát vállaló, 16-25 év közötti fiatalokat. A következő lista nem egy ajánlás, hanem törvény, amit minden munkáltató köteles betartani − ha bármelyik pontban sérülnek jogaid, jelezd határozottan! A jogszabály feketén-fehéren kimondja:

- diák nem dolgozhat éjszaka,

- a munkaidő naponta maximum 8 óra lehet,

- legalább 12 óra pihenőidő illeti meg, ami nem osztható el egyenletlenül,

- a munkáltató köteles biztosítani a biztonságos munkavégzés feltételeit, illetve az ahhoz szükséges esetleges védőeszközöket,

- az egyszerűsített foglalkoztatást leszámítva a munkaviszony létesítéséhez kötelező az írásos munkaszerződés, továbbá

- ha a szerződés nem tételesíti az időtartamot, akkor a foglalkoztatás automatikusan határozatlan idejűnek minősül.

A középiskolások, egyetemisták alkalmazását bértámogatással ösztönző nyári diákmunka program az idén bevezetett szja-mentes jövedelem miatt a munkáltatóknál nagy népszerűségnek örvend, ezért számtalan fiatal előtt nyílik meg a lehetőség keresetszerzésre.

Ha te is közéjük tartozol, néhány szempontra feltétlenül ügyelj, nehogy rémálommá változzon a jópofának ígérkező nyári munka!

 

Figyelmet igénylő szempontok

Sajnos diák- és idénymunka fronton még a mai napig tetten érhetők kisebb-nagyobb csalások, szürkezónák, ilyen-olyan adómegkerülési próbálkozások. Egyes munkáltatók leleményes eszközökkel igyekeznek „jobban járni”, neked ezért különösen résen kell lenned, amikor munkahelyet választasz. Szabad vendéglátói és különböző mezőgazdasági pozíciókból rendszerint bőven van választék, így ha valahol gyanús feltételekkel kívánnak csak foglalkoztatni, állj tovább! Nem fogsz semmiről lemaradni, egy másik cégnél pedig jó eséllyel biztonságban lehetsz.

Mindenekelőtt azt javasoljuk, semmilyen munkát ne vállalj feketén! Kizárólag hátrányod lehet belőle, ráadásul végigizgulhatsz minden egyes napot, hogy nem lesz-e baj. Ha nincs szerződésed, vagy ha nem vagy bejelentve, gyakorlatilag semmi nem véd téged. Nem sokat tehetsz, ha hó végén nullás, vagy a megbeszéltnél sokkal alacsonyabb fizetést akarnak a kezedbe nyomni. Ha munkahelyi balesetet szenvedsz, nem illett meg táppénz, ha nincs lefektetve a napi nyolcórás munkaidőd, könnyen beleránthatnak 12-14 órás műszakokba. Ezt mindenképpen kerüld el, állj ki magadért!

Próbanap esetén is légy körültekintő. Előre tisztázd írásban, hány napról van szó, valamint, hogy a ledolgozott órákért milyen fizetség jár. A munkakörödet pontosan határozzátok meg, ugyanis ha például csak annyi szerepel a szerződésen, hogy „az étterem napi működéséhez szükséges feladtok ellátása”, könnyen pincérkedés helyett WC tisztítással, raktárpakolással, zöldségaprítással is foglalkoznod kell. A tűzvédelmi oktatást többen elbagatellizálják, azonban életet menthet, ha tudod, éles helyzetben mit kell, mit tilos tenned.

Ne feledd: sokszor egyedül te képviseled saját érdekeidet. Ne félj konfrontálódni, a legtöbb esetben kulturáltan meg tudjátok beszélni kétségeidet. Ha azonban a munkáltató erre nem hajlandó, jusson eszedbe, nem vagy köteles neki dolgozni. Keress másik, jobb, megbízható megoldást!