Nem lehetetlen küldetés, sőt! Ha pályakezdőként most készíted el életed első szakmai önéletrajzát, ne aggódj, több értékes tartalommal töltheted meg rezümédet, mint gondolnád. Egy-két szempontra mindenképpen érdemes lesz figyelned, azonban pár óra alatt összeállíthatod azt a professzionális anyagot, ami hozzásegít majd első pozíciód elnyeréséhez!
 

önéletrajz szakmai tapasztalat nélkül is készíthető. Sokat segít, ha a belbecs helyett először a külcsínyre figyelsz, majd onnan haladsz tovább. Hogy miért? Mert a mai napig rengetegen Word dokumentumban írt, rosszul szerkesztett, kuszán strukturált CV-ket nyújtanak be egy-egy álláshirdetésre. Ha te egy modern, objektív, fókuszált és figyelemfelkeltő verzióval pályázol, már lekörözted a konkurencia nagyját: a kiválasztási folyamatot végző HR-es szeme jó eséllyel megakad majd a 2022-es elvárásoknak megfelelő szakmai életrajzon. Ha pedig a tartalom is rendben, be fog hívni egy személyes beszélgetésre. Ilyen önéletrajz minta online pár kattintással elérhető − próbáld ki például a munkahelyeink.hu négy opcióját, természetesen teljesen ingyen!


Munkatapasztalat helyett


Nincs abban semmi szégyelni való, hogy még nem dolgoztál legalább három helyen! Ne feledd: mindenkinek el kell kezdenie valahol szakmai karrierjének építését. Ezzel a HR szakértők és a munkáltatók is tisztában vannak, így a pályakezdő pozíciókra való jelentkezéskor nem kerülsz hátrányba. Mellesleg attól, hogy korábbi feladatköröket nem tudsz CV-dben felsorolni, még nem lesz üres a rezüméd, hiszem számos hasznos, releváns információt megadhatsz magadról, amivel potenciális munkaadód fel tudja mérni, te vagy-e a legalkalmasabb jelentkező.

 

Mostanában hozzáadott bérek

 

 

Mire gondolunk? Iskolai végzettségek, szakmai erősségek, gyakorlatokon szerzett tapasztalatok, a munkavégzés szempontjából fontos készségek. Az önéletrajz nyelvismeret megadása szempontjából is releváns. Ha tanulmányaid során jártál pár kurzusra, esetleg magasabb szinten állsz egy-egy olyan nyelvből, ami nem előfeltétele az adott pozíciónak, illetve hasonlókképp, ha van a tarsolyodban esetleg bármilyen rövid és egyszerű külföldi munkatapasztalat, azt is írd be! Indirekt módon ezzel azt demonstrálod, hogy nem riadsz vissza a nehezebb feladatoktól, képes agy helytállni, fontos számodra önmagad fejlesztése. Ezek mind igencsak jól csengő tulajdonságok egy-egy pályakezdő szakembernél!


A kevesebb több


Egy önéletrajz szakmai tapasztalat nélkül arra hivatott, hogy a rekrutációs szakértők meglássák benned a potenciált, valamint, hogy a sorokat olvasva egy lelkes, elhivatott, fejlődésre vágyó, teljesíteni akaró munkavállaló képe rajzolódjon ki rólad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenféle, a pozíció elnyerése szempontjából jelentéktelen információval teletömd a CV-t!
Írd le, tanulmányaid során részt vettél-e bármilyen szakmai műhelyben, jegyezd meg, milyen diákmunkákat és önkéntes feladatokat végeztél tanulás mellett, azonban ezeket ne tárgyald túlságosan részletesen. Szakmai készségeid felsorolása után a hobbik, a kedvenc olvasmányok, a pátoszos idézetek, vagy egyéb szubjektív tartalmak azonban nem valók ide. Tartsd szem előtt, hogy nem a két A4-es oldal megtöltése a cél − a szakmai önéletrajz téged, mint szakembert mutat be, még akkor is, ha még nincs, vagy nem sok benne a munkatapasztalat.


Jó tanácsok a munkahelyeink.hu csapatától


Ha úgy érzed, még jobban elmélyülnél a profi CV írásának tudományában, olvasd el korábbi cikkeinket a témában! Kisokosunkat itt, pályakezdő önéletrajz TOP 3 tippünket itt, egy izgalmas és tanulságos folyamatábrát itt, a megfelelő felépítésről és fókuszált tartalomról szóló írásunkat pedig itt találod. Sok sikert kívánunk!