A szakmai életrajznak nincs egyetlen, kötött formája, ezért a munkáltatók nap, mint nap számtalan variációval találkoznak. Érthető, hogy sok álláskereső a kitűnés, az egyediség hangsúlyozása miatt formabontó megoldásokat választ, ám téged óva intünk attól, hogy túllőj a célon! A kreativitás teljes mellőzésére nem akarunk rábeszélni, de segítünk megtalálni az egészséges egyensúlyt.

A tipikus német életrajz egészen más, mint az amerikai, egyikükre sem hasonlít mondjuk az európai uniós forma, és akkor a kötetlenebb kozmopolita variánsokat még nem említettük. Nem csoda tehát, hogy széles spektrumon oszlanak meg a hazai munkaerőpiacon megforduló CV-k is. Tökéletesen egyetértünk veled abban, hogy ránézésre unalmas, tartalmában sablonos papírral várhatóan nem leszel eredményes, amikor álmaid állását pályázod meg, sőt, abban is igazat adunk, hogy kell némi furfang a sikerhez. Érdemes azonban észben tartani, a HR specialisták szerint hol vannak a határai egy-egy szakmai életrajzba rejtett kreativitásnak.

 

Ne téveszd szem elől a célt!

Álláskeresőként CV-d a legértékesebb ajánlóleveled. A dokumentumnak egy rendeltetése van: rólad, mint szakemberről részletes, érthető, átlátható képet adjon, hangsúlyozva azokat a tapasztalatokat, soft és hard skilleket, amik téged a megpályázott pozícióra alkalmassá tesznek. Röviden, hogy bejuttasson az állásinterjúra. Ha ezt elfogadod, már adja magát a CV formája és tartalma: megfelelően strukturált, átlátható, minden szükséges adatot feltüntető anyagra van szükséged, ahol a dizájn „csak” segíti a közérthetőséget.

Nézd meg a munkahelyeink.hu online szakmai életrajz készítő felületét! Itt a négy minta – melyet te is ingyen használhatsz – már gondoskodik a megfelelő felépítésről, plusz a kitöltés során bekér tőled minden fontos információt. Így már félig nyertél: a tömegből kiemelkedő, professzionális vázba már csupán a tartalmat kell betöltened. Itt jön azonban a feladat másik fele!

 

A külcsíny

Egy-egy jelentkező anyagával a munkáltató vagy a HR-es 2-4 percet tölt, vagyis ennyi időd van arra, hogy esélyes jelöltként mutatkozz be. Kerülj hát mindent, ami elvonja a figyelmet, ami téged nem szakemberként jellemez. Engedd el például a díszítőelemeket a lap szélén, a szöveges tartalmakat összenyomó, terjeszkedő piktogramokat, a hivalkodó színkombinációkat – ne felejtsd, ez egy szakmai dokumentum, szinte hivatalos irat.

Ugyanígy fordíts különös gondot a portréfotó kiválasztására is. Az egyrészt méretben ne legyen túl nagy, másrészt semmiképp ne egy Facebook képedet, buliban készült kockát vagy divatfotózásra hajazó szelfit válassz! Egyéniségedet finoman csempészd a fotóba, a kép legyen világos és éles.

 

A belbecs

A profi szakmai életrajz tartalmáról számos cikket olvashatsz a munkahelyeink.hu-n, kattints például ide, ide vagy ide. Alább azt foglaljuk össze neked, milyen tartalmaknak nincs helye a lapon.

Kiindulópont itt is az aranyat érő kérdés: a kérdéses információ hozzásegíthet-e a kiválasztott pozícióhoz, vagy nem? Ha a válasz nem, hagyd ki! Ilyenek például:

- Idézet és krédó. Régimódi, értékes helyet foglal el, és sajnos csak igen ritkán találó. Ha mégis fontosnak érzed, inkább majd az állásinterjún említsd meg egy megfelelő pillanatban.
 

- Hobbik. Szigorúan szakmai szemmel nézve nem releváns adatok, ha helyszűkében vagy, engedd el őket. Kivételt képezhet pár olyan tevékenység, ami a pozíció szempontjából is releváns tulajdonságokra utal. Például: valamilyen egyesületet vezetsz, önkénteskedsz, szabad óráidban videókat vágsz, valódi kitartást igénylő sportot űzöl.

 

- Ajánlások. Hacsak nem pályakezdő vagy, ne idézz barátaidtól, régi egyetemi oktatódtól, gyakorlati vezetődtől származó jellemzéseket. Ha a felvételi folyamat során felmerül ezek igénye, jelezni fogják.

 

- Cím, aláírás, dátum. Felesleges, és sok helyet foglal a „Szakmai életrajz” vagy a „Curriculum Vitae” felirat az oldal tetején. Hacsak nem találsz ki egy frappáns, ügyes címet, ne erőltesd. Ehhez hasonló, felesleges tartalom a helyigényes dátum és az aláírás. Az életrajzot kísérő motivációs levelet úgyis aláírod majd, nincs szükség duplikálni.